Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęsi pipek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Gęsi pipek - składniki:
  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1/2 kg cebuli
  • trochę oliwy do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka curry
Gęsi pipek - sposób przygotowania: Żołądki umyj, włóż do miski, sparz wrzątkiem. Osącz, znowu włóż do miski i sparz jeszcze trzy razy. Do brytfanny wlej oliwę, rozgrzej ją, wsyp posiekaną cebulę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, zeszklij. Smaż 5 minut, a potem włóż sparzone żołądki. Przypraw solą, pieprzem i curry, zalej niedużą ilością wody, duś 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj potrawę i uzupełniaj wyparowaną wodę. Wsadź brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut. Po 15-20 minutach odkryj, aby danie się przyrumieniło. Podawaj z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.