Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba z sosem mojo verde

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Ryba z sosem mojo verde - składniki:
  • Sos mojo verde: 1 główka czosnku
  • 200 ml oliwy
  • 150 ml octu winnego
  • garść listków kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
    Oraz:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 pokrojone w piórka czerwone cebule
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 oczyszczony karmazyn (2 kg)
  • 1/4 szklanki sosu mojo verde
  • 50 dag pomidorów pokrojonych na cząstki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Ryba z sosem mojo verde - sposób przygotowania: Zrób sos: czosnek zmiksuj z solą, kuminem i octem. Dodaj kolendrę i oliwę, miksuj, aż powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę oprósz solą i pieprzem, uduś na maśle wymieszanym z łyżką oliwy. Ostudź. Z podwójnie złożonej folii aluminiowej zrób łódeczkę, w której zmieści się ryba. Wlej do niej resztę oliwy, włóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem. Ostrym nożem ponacinaj rybę z obu stron, nacięcia natrzyj solą i pieprzem. Rybę ułóż na ziemniakach, polej częścią sosu. Przykryj warstwą pomidorów, polej sosem i przykryj cebulą. Do łódeczki wlej wino, brzegi folii połącz ponad rybą. Zamkniętą łódeczkę ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny.