Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada cielęca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Rolada cielęca - składniki:
  • 1 kg łaty cielęcej
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 9 jajek na twardo
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ugotowane cienkie marchewki
  • 2 ugotowane czerwone papryki pokrojone w paseczki
  • 1.5 l bulionu warzywnego
Rolada cielęca - sposób przygotowania: Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo i cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz i posmaruj mieszaniną bułki, jajek i cebuli. Pośrodku połóż marchewki oraz papryki. Zwiń roladę (niezbyt mocno), podwijając do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Zaszyj lub zepnij i gotuj w bulionie co najmniej godzinę. Kiedy rolada będzie miękka, wyjmij ją z garnka i obciąż deseczką. Podawaj, gdy wystygnie

Informacje o Rolada cielęca

  • Menu dnia

    . Swój aromat danie zawdzięcza dodatkowi tymianku oraz białego wina. Zobacz przepis na rolady cielęce z szynką Świetny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek cynamonowego placka z jabłkami uprzyjemni popołudniową herbatkę. Placek cynamonowy Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki