Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Omleciki z Toronto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Omleciki z Toronto - składniki:
Omleciki z Toronto - sposób przygotowania: Z obranych owoców usuń pestki lub gniazda nasienne, a miąższ pokrój na małe cząstki (jak do tarty) i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Przesiej mąkę do miski, wsyp cukier i sól. Nad wysokim naczyniem do ubijania piany rozbij jaja. Niech do niego spłyną białka, a żółtka przełóż do miski z mąką. Z białek ubij sztywną pianę, odstaw na bok. Do miski z mąką i żółtkami wlej mleko, wszystko bardzo starannie zmiksuj.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto z pianą z białek. Na małej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, ułoż na dnie część jabłek w formie wachlarza, chwilkę podgrzewaj, po czym zalej owoce cienką warstwą ciasta (1/4 całego ciasta). Smaż chwilkę, aż ciasto straci surowość, a od spodu się zrumieni. Wówczas odwróć omlet na drugą stronę i po minucie smażenia zsuń go na ogrzany talerz. W ten sam sposób smaż następne omleciki, aż do wyczerpania składników. Gotowe zsuwaj na ogrzane talerze i podawaj polane syropem klonowym.