Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pilaw z dzikim ryżem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Pilaw z dzikim ryżem - składniki:
Pilaw z dzikim ryżem - sposób przygotowania: Wymieszaj ryż z bulionem i solą. Zagotuj, częściowo przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj 45-55 minut, aż ryż stanie się pulchny, miękki i wchłonie prawie cały bulion. Wówczas zdejmij z ognia, osącz na sitku, zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej połowę masła w rondlu. Gdy się spieni, dodaj cebulę i seler, duś do miękkości, ale nie podsmażaj. Dodaj czosnek, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Wymieszaj z ryżem. Na patelni, na której smażyła się cebula z selerem i czosnkiem, rozgrzej resztę masła, podsmaż grzyby i dodaj je do ryżu. Na koniec wsyp natkę i tymianek, a jeśli trzeba, przypraw. Pilaw możesz podawać jako oddzielne danie, jest także dobrym nadzieniem do indyka.

Informacje o Pilaw z dzikim ryżem

  • Pilaw: smak wschodu

    Pilaw: smak wschodu

    : Pilaw z piersi kurczaka Pilaw z dzikim ryżem Pilaw z suszonymi morelami Pilaw orientalny

  • Pilaw - ryż w orientalnym stylu

    Pilaw - ryż w orientalnym stylu

    się jako dodatek do obiadu lub nadzienie do pieczonego indyka lub kurczaka. Pilaw z dzikim ryżem 1 szklanka opłukanego dzikiego ryżu 1 litr bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1,5 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek lub innych grzybów 1 szklanka posiekanej cebuli