Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba ze szparagami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Ryba ze szparagami - składniki:
  • 4 filety z dorsza (każdy po 12-15 dag)
  • 24 świeże szparagi
  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka pernodu (anyżówki)
  • 4 posiekane dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki śmietany (35-proc.)
  • sól
  • tabasco
Ryba ze szparagami - sposób przygotowania: Obierz szparagi, odetnij dolne twarde końce. Wrzuć je do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut. Zahartuj w zimnej wodzie i odłóż. Przygotuj emulsję na sos: do małego rondelka wlej 6 łyżek oliwy, dodaj śmietanę, sok cytrynowy, pernod, połowę posiekanych dymek, 1 łyżkę posiekanego estragonu oraz sól i tabasco do smaku. Wymieszaj. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż posolone filety, smaż 2 minuty na mocnym ogniu. Następnie odwróć, zmniejsz temperaturę, ponownie lekko posól i posyp posiekanym estragonem. Smaż jeszcze 2 minuty. W tym czasie włóż szparagi do rondla, wlej łyżkę wody i pozostałą oliwę. Posól, dodaj resztę dymki i estragonu, gotuj 2 minuty. Emulsję na sos gotuj około minuty, stale mieszając. Jeśli trzeba, przypraw do smaku. Szparagi przełóż na talerze, układając je ciasno jeden obok drugiego, tak aby tworzyły podkładkę. Na szparagach ułóż ryby, polej je sosem. Danie możesz ozdobić świeżym estragonem, a nawet skórkami pozostałymi z obierania szparagów: wystarczy podsmażyć je wcześniej w głębokim tłuszczu, a będą wyjątkowo dekoracyjne.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Ryba ze szparagami

  • Paweł Pojawa - Plebiscyt 2008

    Paweł Pojawa - Plebiscyt 2008

    kawałkami skórki cytryny, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na parę godzin - dzięki temu łosoś będzie delikatny i lekko cytrusowy. Następnie rybę smażymy. Szparagi obieramy, blanszujemy w lekko osolonej wodzie i przez parę minut hartujemy w zimnej: powinny być lekko al dente. Blanszujemy również