Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z wieprzowiny i krewetek
Zupa z wieprzowiny i krewetek - składniki:
Zupa z wieprzowiny i krewetek - sposób przygotowania:
Grzyby oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w paseczki (mrożone wcześniej lekko rozmroź). Mięso umyj, pokrój w cieniuteńkie paski, oprósz pieprzem i kolendrą, wymieszaj. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż je 2-3 minuty, stale mieszając. Zmniejsz ogień, wrzuć do rondla grzyby, smaż razem kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wrzący rosół doprawiony do smaku sosem sojowym lub przyprawą do zup, gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Krewetki osącz z zalewy (mrożone wrzuć na chwilkę do wrzątku, osącz), posiekaj. Pod koniec gotowania dodaj krewetki do rondla z zupą. Gotową zupę rozlej do filiżanek, posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.
- 1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki lub koncentratu)
- 20 dag wieprzowiny (schabu lub od szynki)
- 20 dag krewetek (ze słoiczka lub mrożonych)
- kilka pieczarek lub mrożonych maślaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- po 1/2 łyżeczki pieprzu i zmielonych nasion kolendry
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawa do zup lub sos sojowy
A może coś innego?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki