Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z wieprzowiny i krewetek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Zupa z wieprzowiny i krewetek - składniki:
Zupa z wieprzowiny i krewetek - sposób przygotowania: Grzyby oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w paseczki (mrożone wcześniej lekko rozmroź). Mięso umyj, pokrój w cieniuteńkie paski, oprósz pieprzem i kolendrą, wymieszaj. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż je 2-3 minuty, stale mieszając. Zmniejsz ogień, wrzuć do rondla grzyby, smaż razem kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wrzący rosół doprawiony do smaku sosem sojowym lub przyprawą do zup, gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Krewetki osącz z zalewy (mrożone wrzuć na chwilkę do wrzątku, osącz), posiekaj. Pod koniec gotowania dodaj krewetki do rondla z zupą. Gotową zupę rozlej do filiżanek, posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.