Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Omlet z grzybami mun

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Omlet z grzybami mun - składniki:
  • 4 jajka
  • 2 suszone grzybki mun
  • 1/2 strąka świeżej czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • plaster (10 dag) chudej pieczeni wieprzowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być też z puszki - odcedzony z zalewy lub ugotowany mrożony)
  • duża garść kiełków sojowych
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól
  • olej
Omlet z grzybami mun - sposób przygotowania: Grzybki mun wypłucz, zalej wrzątkiem i odstaw, by nieco napęczniały, po czym gotuj je przez 10 minut w tej samej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój w wąskie, krótkie paski. Podobnie pokrój oczyszczoną paprykę, mięso i obrane szalotki. Do miseczki wbij jajka, rózgą roztrzep je z sosem sojowym, chili i łyżeczką wody. Ubijaj lub miksuj, aż mocno się spienią. Na patelni żeliwnej rozgrzej trochę oleju, wsyp posiekane grzyby, smaż 1-2 minuty, po czym dodaj paprykę, cebulkę, groszek, mięso, ryż i, mieszając, smaż razem, aż wszystkie składniki będą gorące (około 3 minut). Natępnie wyrównaj ich powierzchnię, zalej spienionymi jajkami, posyp kiełkami sojowymi i smaż na małym ogniu 3-5 minut (w zależności od grubości omletu), unosząc widelcem brzegi omletu, tak aby masa jajeczna dotarła we wszystkie zakątki. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby omlet równomiernie się usmażył. Pulchny z wierzchu i jasnozłoty od spodu zsuń na talerz i od razu podawaj.
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!