Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warzywa po tajsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Warzywa po tajsku - składniki:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty bok choy (lub pekińskiej)
  • sól
  • pieprz
Warzywa po tajsku - sposób przygotowania: Rozgrzej olej w rondlu o grubych ściankach. Włóż imbir i czosnek, po 20 sekundach dodaj paprykę i grzybki. Gdy papryka jest miękka, ale jeszcze jędrna (po około 3 minutach), dodaj dymki i kapustę. Podgrzewaj 2 minuty, aż kapusta zmięknie. Przypraw solą i pieprzem.

Informacje o Warzywa po tajsku

  • Menu dnia w stylu azjatyckim

    Menu dnia w stylu azjatyckim

    Tak przygotowane warzywa podawaj z makaronem ryżowym lub grillowanym kurczakiem. Zobacz przepis na: Warzywa po tajsku Za sprawą marynaty z mleka kokosowego, imbiru i kuminu, mięso kurczaka jest bardziej kruche i aromatyczne Takie szaszłyki sprawdzą się podczas imprez i spotkań towarzyskich, bo

  • Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

    uzupełnić, dodając do niego makaron (na przykład sojowy lub gryczany). Warzywa po tajsku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 czerwona papryka pokrojona w paski 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze

  • Tajskie smaki

    Tajskie smaki

    Grzyby shiitake, których należy dodać do tego dania, są smaczne i zdrowe. W badaniach wykazano m.in., że mają działanie antybakteryjne i pomagają wzmacniać odporność. Nie można ich jednak zbyt długo gotować czy smażyć, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury łatwo twardnieją. Warzywa po tajsku

  • Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

    . Gotujemy pod przykryciem do miękkości, podlewając czerwonym winem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Bardzo szybki i prosty sposób na warzywa pełne azjatyckiego smaku. Warzywa po tajsku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez