Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sos zielony frankfurcki
Sos zielony frankfurcki - składniki:
Sos zielony frankfurcki - sposób przygotowania:
Zioła umyj, osusz i posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco. Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).
- 3 jajka na twardo
- 3 łyżki oleju
- 1 kubek (15 dag) jogurtu
- 1 kubek (15 dag) gęstej śmietany
- 1 mała cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 1 ogórek konserwowy
- natka pietruszki
- szczypiorek
- koper
- ogórecznik
- szczaw
- trybula
- rzeżucha
- biedrzeniec
- estragon
- melisa
- lubczyk
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki