Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sos zielony frankfurcki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Sos zielony frankfurcki - składniki:
Sos zielony frankfurcki - sposób przygotowania: Zioła umyj, osusz i posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco. Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).