Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baba drożdżowa lukrowana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (36 głosów)

Baba drożdżowa lukrowana - składniki:
  • 50 dag mąki
  • 1.5 szklanki mleka
  • 20 dag cukru
  • 8-10 żółtek
  • 12 dag (pół kostki) masła
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny
  • kilka kropli esencji migdałowej
    Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • po 1 łyżeczce alkoholu i wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Baba drożdżowa lukrowana - sposób przygotowania: Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę mąki, pozostałe mleko (ciepłe) i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę maki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij. Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby lukier zastygł.