Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sajgonki z farszem warzywnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (26 głosów)

Sajgonki z farszem warzywnym - składniki:
  • Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)
    Farsz:
  • po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
  • kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Sajgonki z farszem warzywnym - sposób przygotowania: Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza.

Informacje o Sajgonki z farszem warzywnym

  • Menu dnia

    Menu dnia

    supermarkecie lub delikatesach z "kuchniami świata". Gotowe, usmażone sajgonki podawaj z sosem sojowym. Zobacz przepis na Sajgonki z farszem warzywnym Słodki - jak na dżem przystało, a jednocześnie wytrawny i "dorosły". Taki dżem z pomarańczy to znakomity dodatek do porannych tostów lekko