Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sos pomidorowy po wietnamsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Sos pomidorowy po wietnamsku - składniki:
Sos pomidorowy po wietnamsku - sposób przygotowania: Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasionka, cząstki pomidorów pokrój w małą kostkę. Dodaj do podsmażonego czosnku, duś 5 minut, powoli dolewając bulion lub sok z kokosa. Zagotuj, mieszając, ewentualnie dodaj nieco wody. Ponownie dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przypraw do smaku solą (uważaj, dodając sól, gdyż bulion jest już słony) i cukrem. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.