Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z trawą cytrynową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Kurczak z trawą cytrynową - składniki:
Kurczak z trawą cytrynową - sposób przygotowania: Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli ("łódeczki"). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Informacje o Kurczak z trawą cytrynową

  • Menu dnia w wietnamskim stylu

    Menu dnia w wietnamskim stylu

    ? źródło: Okazje.info Alternatywa dla zwolenników mięsa drobiowego. Sekret dania tkwi we wcześniejszym marynowaniu mięsa. Kurczak z trawą cytrynową: 6 udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki bulionu

  • Menu dnia w stylu azjatyckim

    Menu dnia w stylu azjatyckim

    ... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Trawa cytrynowa nadaje tej potrawie lekkości i orientalnego sznytu. Kurczak z trawą cytrynową Składniki: 6 udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione) 4 łyżki sosu sojowego 1

  • Szynka szwarcwaldzka za pół ceny, węgierska kiełbasa... 7 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    Szynka szwarcwaldzka za pół ceny, węgierska kiełbasa... 7 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    cytrynowa tylko do dań azjatyckich? Wcale nie! Owszem, najlepiej smakuje w tajskich zupach i sosach na bazie mleka kokosowego. Świetnie jednak sprawdzi się również w dżemie malinowym czy mrożonej herbacie . Wolisz coś konkretnego? Weganom proponujemy ryż z trawą cytrynową , mięsożercom - kurczaka