Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mięso w warzywach po turecku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Mięso w warzywach po turecku - składniki:
Mięso w warzywach po turecku - sposób przygotowania: Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, zeszklij pokrojone w cząstki cebule. Dodaj mięso, podsmaż je na średnim ogniu. Wszystkie warzywa oczyść i umyj, pokrój na dość duże kawałki (powinny być większe niż kawałki mięsa). Podsmażone mięso i warzywa przełóż do glinianego garnka lub ceramicznego naczynia do zapiekania. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Posyp po wierzchu kawałeczkami masła, wlej szklankę wody. Całość szczelnie przykryj, ewentualnie dodatkowo zawiń w folię aluminiową. Duś 50 minut w temp. 180°C. Można także podgrzewać danie na małym ogniu, również przez 50 minut.

To jest ulubiony przepis diaboliqua, zobacz jej ulubione przepisy

Informacje o Mięso w warzywach po turecku

  • Menu dnia z tureckimi smakami

    Menu dnia z tureckimi smakami

    , to mięsno-warzywna zapiekanka po turecku. Szybko i ciekawie. Idealny pomysł na obiad. Mięso w warzywach po turecku 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki 2 cebule 5 papryczek peperoni 3 pomidory 3 ziemniaki 3 średnie bakłażany sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła

  • Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    stylu. Możesz podawać np. z chlebkami pita i sosem jogurtowo-czosnkowym albo bez dodatków. Mięso w warzywach po turecku 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego, pokrojonego na nieduże kawałki 2 cebule 5 papryczek peperoni 3 pomidory 3 ziemniaki 3 średnie bakłażany sól pieprz 2 łyżki oliwy 1

  • Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

    Najbardziej charakterystyczne są tu bakłażany - tak uwielbiane w tureckiej kuchni! Danie możesz piec lub dusić. Mięso w warzywach po turecku 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki 2 cebule 5 papryczek peperoni 3 pomidory 3 ziemniaki 3 średnie bakłażany sól