Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hasenpfeffer (udka zajęcze)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Hasenpfeffer (udka zajęcze) - składniki:
Hasenpfeffer (udka zajęcze) - sposób przygotowania: Zdejmij skórkę z udek zajęczych, mięso dokładnie umyj i osusz. Oczyść i umyj włoszczyznę, pokrój na duże kawałki. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną. Włóż przyprawy, zioła i mięso, gotuj na małym ogniu godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu usuwaj zbierającą się pianę. Osącz gruszki i borówki. Sok z borówek wlej do rondelka, włóż gruszki, duś 2-3 minuty na małym ogniu. Mięso wyjmij z garnka, odłóż do przestygnięcia. Bulion przecedź przez sitko i odmierz 2 szklanki. Oddziel od kości mięso zająca, pokrój je w dość dużą kostkę. Rozgrzej masło, oprósz je mąką, dodaj koncentrat i zasmaż. Wlej wino i bulion, zagotuj. Podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Dodaj mięso i borówki, podgrzewaj razem jeszcze przez chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj galaretkę porzeczkową. Podawaj z gruszkami, udekoruj natką. Dobrym dodatkiem jest makaron.