Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Berner Roesti (placek ziemniaczany na boczku)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (20 głosów)

Berner Roesti (placek ziemniaczany na boczku) - składniki:
Berner Roesti (placek ziemniaczany na boczku) - sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych otworach. Posól i lekko wymieszaj. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię na gorące masło. Dodaj ziemniaki, mieszaj przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformuj placek, smaż na rumiano z jednej strony (20 minut pod przykryciem). Następnie skrop mlekiem, placek odwróć i dosmaż z drugiej strony (jeszcze 10 minut). Podawaj z zieloną sałatą lub jako dodatek do duszonych mięs albo ryb