Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bigos litewski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Bigos litewski - składniki:
Bigos litewski - sposób przygotowania: Włóż do garnka oczyszczoną i obraną włoszczyznę oraz surowe mięso. Dodaj wszystkie przyprawy, posól do smaku i zalej wrzącą wodą tak, aby składniki były przykryte. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je, a powstały bulion przecedź. Kapustę poszatkuj, zalej wrzącą wodą, osącz i przełóż do rondla o grubym dnie. Zalej bulionem mięsnym, gotuj 40 minut. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do niej jabłka (obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny). Wymieszaj, podgrzewaj kolejne 20 minut. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na smalcu. Ugotowane mięso i pieczeń wołową pokrój na kawałeczki, dodaj do cebuli i krótko podsmaż razem. Włóż do kapusty, podgrzewaj na minimalnym ogniu jeszcze przez godzinę. Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę myśliwską i przypraw do smaku. Bigos jest najlepszy następnego dnia po przygotowaniu.

Informacje o Bigos litewski

  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    słoniny. Bigos litewski: to przede wszystkim kapusta w połączeniu z kwaskowymi winnymi jabłkami. Bigos węgierski: z dodatkiem śmietany i ostrej papryki. Poznaj także przepisy

  • Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    grochówki, którą Niemcewicz uraczył gości, i której zapach w chwili recytacji wieszcza snuł się po salonie. Starym wojakom widać nie wystarczała strawa duchowa, którą trzynastozgłoskowcem dostarczał im mistrz. Raczej można przypuszczać, że opisy bigosu litewskiego, chołodźca, zrazów, kapłonów czy barszczu