Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kapuśniak po litewsku
Kapuśniak po litewsku - składniki:
Kapuśniak po litewsku - sposób przygotowania:
Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty - podobnie zresztą jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie - ugotowany na wędzonce jest solidny i pożywny
Grzyby namocz na noc. Obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej 3 l zimnej wody, dodaj marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuć listek laurowy i pieprz, gotuj 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Oprósz mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty. Mieszając, duś przez chwilę. Wlej przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku. Przypraw do smaku.
- 50 dag wędzonki
- 30 dag kapusty kiszonej
- 20 dag kapusty białej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 suszonych prawdziwków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- sól
Grzyby namocz na noc. Obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej 3 l zimnej wody, dodaj marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuć listek laurowy i pieprz, gotuj 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Oprósz mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty. Mieszając, duś przez chwilę. Wlej przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku. Przypraw do smaku.
A może coś innego?
Informacje o Kapuśniak po litewsku
-
Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy
zresztą jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Kapuśniak po litewsku 50 dag wędzonki 30 dag kapusty kiszonej 20 dag kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki