Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Niemiecka kaczka faszerowana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Niemiecka kaczka faszerowana - składniki:
Niemiecka kaczka faszerowana - sposób przygotowania: Przygotować kapustę: cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie plasterki i razem z cebulą poddusić Przygotować farsz: bułki zalać wrzącym mlekiem. Cebulę, dymkę, pieczarki, natkę pietruszki, boczek i podroby drobno pokroić. Cebulę i dymkę zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, podroby oraz natkę i udusić. Masę ostudzić, wymieszać z odciśniętymi bułkami, jajkami, mąką, śmietaną, bylicą, majerankiem i skórką z cytryny, doprawić solą, pieprzem i znów starannie wymieszać.
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i bylicą, nadziać farszem, zaszyć, ułożyć na ruszcie piersią do dołu. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, odwrócić i posmarować posoloną wodą.
Przygotować sos: cebulę i włoszczyznę drobno pokroić, włożyć do naczynia z kaczką i upiec. Kaczkę wyjąć i owinąć folią aluminiową. Sos odtłuścić, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem oraz bulionem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zagotować i przelać do sosjerki.
Kaczkę odwinąć z folii, ułożyć na czerwonej kapuście i podać z sosem.