Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi kaczki z papryką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Piersi kaczki z papryką - składniki:
Piersi kaczki z papryką - sposób przygotowania: W kuchni zachodniej części Belgii często odnajdujemy wpływy francuskie. Ale i to danie, tak podobne do CANARD AL'ORANGE, podaje się tu nie z winem, ale z belgijskim piwem.
Ponacinaj w kratkę skórkę na piersiach kaczki. Natrzyj po obu stronach papryką i solą, wstaw na 8 godzin do lodówki. Nie przykrywaj! Następnie ułóż piersi kaczki skórką do dołu na gorącej patelni. Smaż na średnim ogniu, aż wypłynie tłuszcz, a skórka zacznie się robić brązowa. Wtedy odwróć mięso, patelnię wstaw na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjmij kaczkę z piekarnika, wylej z patelni połowę wytworzonego sosu. Do pozostałego dodaj skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszaj. Pokrój cykorię wzdłuż na ćwiartki, włóż do sosu. Podgrzewaj około 2 minut, aż cykoria zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miętę i cząstki pomarańczy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Każdą pierś kaczki pokrój na 4 kawałki, ułóż na cykorii.