Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówki z serem "Watruszki"

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Drożdżówki z serem "Watruszki" - składniki:
Drożdżówki z serem "Watruszki" - sposób przygotowania: Dobrze ogrzaną mąkę przesiej do miski i zrób w niej wgłębienie. Wkrusz drożdże, zasyp łyżeczką cukru i wlej letnie mleko. Wymieszaj, dodając nieco mąki z brzegów. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie, wbij całe jajko i dodaj 3 żółtka utarte z cukrem. Ciasto wyrabiaj, aż "odejdzie" od ręki. Wlej stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiaj dalej, aż ciasto ponownie przestanie się kleić do rąk. Pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie zrób nadzienie: zmielony ser utrzyj z żółtkami, białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, włóż do lodówki. Z ciasta drożdżowego uformuj wałek, pokrój na plastry. Pośrodku każdego kładź porcję sera, lekko podnieś brzegi ciasta i posmaruj je roztrzepanymi białkami. Upiecz na złoty kolor w temp. 170°C (20-25 minut).

To jest ulubiony przepis gonii06, zobacz jej ulubione przepisy
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem