Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warienniki z makiem (pierożki na słodko)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Warienniki z makiem (pierożki na słodko) - składniki:
Warienniki z makiem (pierożki na słodko) - sposób przygotowania: Zagnieć luźne ciasto pierogowe z podanych składników. Ulep kulę i przykryj miską, aby nie obeschła. Przygotuj nadzienie: mak sparz wrzątkiem i pozostaw na sitku, żeby odciekł. Następnie przepuść przez maszynkę (możesz dwa, a nawet trzy razy), dodaj cukier i jajko, wymieszaj. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, na każdym ułóż porcję nadzienia. Sklejaj jak pierogi, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny masła. Podawaj ze śmietaną i konfiturami. Możesz udekorować owocami

Informacje o Warienniki z makiem (pierożki na słodko)

  • Smakołyki z korca maku

    Smakołyki z korca maku

    wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku. Ciągle głodny? Zobacz też przepis na Warienniki z makiem - pierożki na słodko Źródło: Nowa Kuchnia Polska Ciasto