Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Okroszka (chłodnik na kwasie chlebowym)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Okroszka (chłodnik na kwasie chlebowym) - składniki:
Okroszka (chłodnik na kwasie chlebowym) - sposób przygotowania: Przygotuj kwas: suchary zmiel, wsyp do emaliowanego naczynia, zalej przegotowaną gorącą wodą, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przecedź, dodaj cukier i drożdże rozprowadzone w małej ilości zimnej wody. Wymieszaj, odstaw na 10-12 godzin. Gdy kwas zacznie się pienić, zlej go do butelek, do każdej butelki włóż po 3-4 rodzynki. Pozostaw na 2-3 godziny w temp. pokojowej, a następnie wstaw na 2-3 dni do lodówki.
Przygotuj chłodnik: drobno pokrój mięso, ogórki i jajka. Utrzyj lub zmiksuj szczypiorek z małą ilością soli. Gdy puści sok, połącz go ze śmietaną, dodaj jajka, przypraw musztardą, solą i cukrem. Rozprowadź kwasem chlebowym, włóż mięso i ogórki. Podawaj z lodem.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem