Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem z białego wina

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Krem z białego wina - składniki:
Krem z białego wina - sposób przygotowania: Wino przelej do rondelka, dodaj miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu około 5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw jeszcze na 5 minut. W miseczce ubij jajka. Stopniowo dolewaj do nich gorące wino z miodem, nie przerywając przy tym ubijania. Gotową masę rozlej do 4 żaroodpornych miseczek i ustaw w naczyniu do gotowania na parze. Przykryj i gotuj około 15 minut, aż powierzchnia kremu się zetnie. Posyp skórką cytrynową. Przykryj (deser łatwo chłonie obce zapachy) i wstaw do lodówki na 2 godziny.