Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z czosnkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Królik z czosnkiem - składniki:
  • 1 królik (1 kg)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka octu
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 100 g wątróbki
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • sól
Królik z czosnkiem - sposób przygotowania: Królika umyj i podziel na kawałki. Oliwę wymieszaj z 4 roztartymi ząbkami czosnku, solą, tymiankiem i listkiem laurowym. Polej królika, odstaw na 2 godziny. Po 2 godzinach obsmaż królika na tej samej oliwie, w której się marynował. Wyjmij, włóż do garnka. Wątróbkę pokrój na kawałki i podsmaż na tym samym tłuszczu. Zmiksuj pokrojoną na kawałki paprykę, resztkę czosnku, kmin, paprykę w proszku i szczyptę soli. Do zmiksowanych składników dodaj trochę oliwy i wody oraz ocet. Pastą posmaruj królika, duś do miękkości.