Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brzoskwinie zapiekane

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Brzoskwinie zapiekane - składniki:
Brzoskwinie zapiekane - sposób przygotowania: Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój i usuń pestki. Migdały upraż w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekaj migdały, pokrusz ciasteczka. Żółtka utrzyj z cukrem. Połówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszaj migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista

Informacje o Brzoskwinie zapiekane

  • Cobbler - owoce ukryte pod ciastem

    Cobbler - owoce ukryte pod ciastem

    Gdyby chcieć w kilku słowach wyjaśnić, czym jest cobbler, chyba najlepiej byłoby go opisać jako słodką zapiekankę z owoców i ciasta. Soczyste letnie owoce - wiśnie, maliny, brzoskwinie, zapieka się pod delikatnie kruchym, maślanym ciastem, które tworzy złocista skorupkę deseru