Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto orzechowe

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Ciasto orzechowe - składniki:
Ciasto orzechowe - sposób przygotowania: Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie!
Orzechy zawiń w ściereczkę i pocieraj, aż zejdzie skórka. Następnie zmiel w młynku lub drobniutko posiekaj. Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem, piecz około 45-50 minut.
Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie.

Informacje o Ciasto orzechowe

  • Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

    Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

    również gotowych orzechów mielonych. Ciasto orzechowe 18 dag orzechów laskowych 3 jajka 1/2 kostki (12 dag) masła 18 dag cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 mała torebka proszku do pieczenia 25 dag mąki pszennej 1 łyżka oliwy 150 ml mleka Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do

  • Orzechy pekan na słodko

    Orzechy pekan na słodko

    składnikiem słynnych pralinek z Nowego Orleanu, które przypominają nasze krówki, a także pecan pie, czyli ciasta orzechowego popularnego w USA. Do wypieków zwykle dodaje się je zmielone, całych używamy do dekoracji lub jemy jako przekąskę. Za oceanem robi się też pekany w miodzie - do "pogryzania"

  • Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    bez tego. Uwaga - to propozycja dla łasuchów, bo miodownik jest bardzo słodki. Miodownik z orzechami Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g margaryny do pieczenia 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150 g cukru pudru Na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich

  • Nie tylko chia i goji. Polskie superfoods - większość z nich masz w domu. Które jesz na co dzień?

    Nie tylko chia i goji. Polskie superfoods - większość z nich masz w domu. Które jesz na co dzień?

    kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Orzechy te możemy stosować na śniadanie jako dodatek do ulubionej granoli, na obiad razem z sałatką z kaczki, gruszki i sera pleśniowego czy jako główny składnik bezglutenowego ciasta orzechowego. Alessi

  • Jesienne wypieki

    Jesienne wypieki

    towarzystwie gorącego czekoladowego sosu (w wersji dla dorosłych może być z rumem) oraz kulki waniliowych lub śmietankowych lodów. Ciasto orzechowe - Karydopita 50 g mąki tortowej 200 g kaszy manny 200 g cukru 150 g masła 9 jaj 250 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia