Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi kakaowe

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pierogi kakaowe - składniki:
  • ciasto: 400 g mąki
  • 4 jaja
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g rozpuszczonego masła farsz: 400 g mascarpone
  • łyżka likieru amaretto
  • 200 g ciasteczek amaretti (lub innych migdałowych)
  • 2 jaja
  • kilka świeżych listków mięty
  • 2 łyżki wiśni z konfitury
Pierogi kakaowe - sposób przygotowania: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do środka jajka i mieszamy najpierw widelcem, a następnie zagniatamy ciasto, dodając przesiane przez sito kakao. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 20 min. Robimy farsz. Mascarpone mieszamy z jajkami, likierem i pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy kwadraty o boku 6 cm. Na każdy wykładamy porcję farszu i składamy na pół. Brzegi pierożków zwilżamy wodą i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Podajemy na ciepło, ozdobione wiśniami i miętą
4 sposoby na zawijanie pierogów