Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś indyka w galarecie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Pierś indyka w galarecie - składniki:
  • 60 dag upieczonej piersi indyka
  • 20 dag truskawek pokrojonych w plasterki
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kostki drobiowej
  • po 1/2 szklanki sosu z pieczenia indyka
  • soku z truskawek i wytrawnego czerwonego wina
  • 1 1/2 łyżki rodzynek
  • 6-8 goździków
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
Pierś indyka w galarecie - sposób przygotowania: Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Bulion zagotować z goździkami, przecedzić, dodać żelatynę napęczniałą w 3 łyżkach zimnej wody, sok z truskawek, sos z pieczenia mięsa oraz wino i zagrzać prawie do wrzenia, następnie ostudzić. Na mięsie rozłożyć truskawki oraz rodzynki i zalać galaretą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z pieczywem