Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lin w sosie śmietanowo-grzybowym z brokułami
Lin w sosie śmietanowo-grzybowym z brokułami - składniki:
Lin w sosie śmietanowo-grzybowym z brokułami - sposób przygotowania:
Filety lekko posolić i popieprzyć, opanierować w bułce tartej wymieszanej z mąką i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przygotować sos: grzyby sparzyć, osączyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Grzyby i cebulę podsmażyć na oleju, wlać bulion i mieszając, udusić. Połączyć ze śmietaną, przyprawić papryką i gałką muszkatołową. Przygotować brokuły: różyczki brokułu sparzyć na sitku gorącą wodą i osączyć. Czosnek obrać i drobno pokroić. Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą i czosnek, chwilę smażyć. Polać brokuły i posypać posiekaną miętą. Lina podawać z sosem śmietanowo-grzybowym i brokułami.
- 1 kg filetów z lina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sos śmietanowo-grzybowy: - 10 dag suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 cebule (20 dag)
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki śmietany 18-procentowej
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra i słodka
- olej
- sól
- pieprz
Brokuły: - 50 dag brokułów
- 10 dag masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka listków mięty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki