Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada wołowa

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada wołowa - składniki:
Rolada wołowa - sposób przygotowania: Mięso oczyścić z powięzi oraz tłuszczu, umyć, osuszyć, zbić drewnianym tłuczkiem, formując prostokątny płat grubości około 2 cm. Z obu stron oprószyć pieprzem i solą. Przygotować nadzienie: grzyby umyć, osączyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paski. Boczek pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać cebulę, grzyby oraz paprykę i, stale mieszając, smażyć 5 min.
Parówki obrać z osłonki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do podsmażonych boczniaków dodać parówki, czosnek, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Mięso pokryć nadzieniem, zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku, i obwiązać białą bawełnianą nitką.
W brytfannie rozgrzać olej, włożyć roladę i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W czasie pieczenia obracać mięso kilka razy, aby piekło się równomiernie, i często polewać, początkowo rosołem, a później winem.
Po upieczeniu zdjąć nitkę i pokroić roladę w plastry. Podawać z ziemniakami purée oraz brokułami, brukselką lub marchewką z groszkiem.

Informacje o Rolada wołowa

  • Jak zrobić kluski śląskie?

    Jak zrobić kluski śląskie?

    rolady wołowe Śląskie roladki duszone w kapuście Wielkanocne kluski śląskie Kluski śląskie w dwóch kolorach

  • Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

    Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

    , jak choćby kluski śląskie z roladą wołową i modrą kapustą. Według sezonu Ile by nie było różnic, tyle będzie podobieństw, ale najważniejsze jest to, aby z pieczołowitością pielęgnować pamięć naszej tradycji i chronić ją przed zapomnieniem

  • Kiszonki - jedz na zdrowie!

    Kiszonki - jedz na zdrowie!

    slajd). Rolady wołowe z ogórkiem 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca) 2 ogórki kiszone 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 2 grube plastry wędzonego boczku sól pieprz smalec lub olej Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki. Płaty mięsa

  • Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    , Zuzanna Wiciejowska Klasyk - zupa ogórkowa Zobacz również inne przepisy na dania z ogórkami kiszonymi: Sałatka jarzynowa Kotlety mielone z selerem i ogórkiem kiszonym Rolady wołowe z ogórkiem Ragout z papryki i ogórków kiszonych Z puszkowanej fasoli przygotujesz przede wszystkim pyszne