Rolada wołowa
- Rolada wołowa 2 kg mięsa wołowego bez kości (z krzyżowej)
- po 3/4 szklanki rosołu z kostki i czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Nadzienie
35 dag boczniaków - 2 parówki (15 dag)
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- 1 cebula (8 dag)
- 1 czerwona papryka (12 dag)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego żółtego sera (warmiński)
- 1 łyżka natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Parówki obrać z osłonki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do podsmażonych boczniaków dodać parówki, czosnek, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Mięso pokryć nadzieniem, zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku, i obwiązać białą bawełnianą nitką.
W brytfannie rozgrzać olej, włożyć roladę i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W czasie pieczenia obracać mięso kilka razy, aby piekło się równomiernie, i często polewać, początkowo rosołem, a później winem.
Po upieczeniu zdjąć nitkę i pokroić roladę w plastry. Podawać z ziemniakami purée oraz brokułami, brukselką lub marchewką z groszkiem.
Informacje o Rolada wołowa
-
Jak zrobić kluski śląskie?
rolady wołowe Śląskie roladki duszone w kapuście Wielkanocne kluski śląskie Kluski śląskie w dwóch kolorach
-
Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów
, jak choćby kluski śląskie z roladą wołową i modrą kapustą. Według sezonu Ile by nie było różnic, tyle będzie podobieństw, ale najważniejsze jest to, aby z pieczołowitością pielęgnować pamięć naszej tradycji i chronić ją przed zapomnieniem
-
Kiszonki - jedz na zdrowie!
slajd). Rolady wołowe z ogórkiem 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca) 2 ogórki kiszone 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 2 grube plastry wędzonego boczku sól pieprz smalec lub olej Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki. Płaty mięsa
-
Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?
, Zuzanna Wiciejowska Klasyk - zupa ogórkowa Zobacz również inne przepisy na dania z ogórkami kiszonymi: Sałatka jarzynowa Kotlety mielone z selerem i ogórkiem kiszonym Rolady wołowe z ogórkiem Ragout z papryki i ogórków kiszonych Z puszkowanej fasoli przygotujesz przede wszystkim pyszne
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki