Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczeń wieprzowa z pomidorami
Pieczeń wieprzowa z pomidorami - składniki:
Pieczeń wieprzowa z pomidorami - sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, owinąć folią i włożyć do lodówki na 24 godz. Następnie zrumienić na oleju z każdej strony, przełożyć do brytfanny, wlać 2 łyżki wody i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Podczas pieczenia często polewać wytwarzającym się sosem. Upieczone mięso zawinąć w folię i włożyć do wyłączonego nagrzanego piekarnika. Sos wytworzony podczas pieczenia zlać z brytfanny do rondelka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z pestek i włożyć do sosu. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i papryką. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Mięso pokroić na plastry, polać sosem i posypać migdałami. Podawać z ziemniakami z wody.
- 80 dag wieprzowiny bez kości (łopatka
- karkówka
- biodrówka)
- 4 pomidory (30 dag)
- 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 5 dag płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki