Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń wieprzowa z pomidorami

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczeń wieprzowa z pomidorami - składniki:
Pieczeń wieprzowa z pomidorami - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, owinąć folią i włożyć do lodówki na 24 godz. Następnie zrumienić na oleju z każdej strony, przełożyć do brytfanny, wlać 2 łyżki wody i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Podczas pieczenia często polewać wytwarzającym się sosem. Upieczone mięso zawinąć w folię i włożyć do wyłączonego nagrzanego piekarnika. Sos wytworzony podczas pieczenia zlać z brytfanny do rondelka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z pestek i włożyć do sosu. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i papryką. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Mięso pokroić na plastry, polać sosem i posypać migdałami. Podawać z ziemniakami z wody.