Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik krakowski

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (68 głosów)

Sernik krakowski - składniki:
Sernik krakowski - sposób przygotowania: Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać połowę m±ki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gładk± masę. Masło drobno posiekać z pozostał± m±k±, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostok±tnej blachy do pieczenia, pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Przygotować masę: rodzynki umyć i os±czyć. Ser zemleć. Białka ubić na sztywn± pianę. Do sera wlać ¶mietanę i ucieraj±c dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i m±kę ziemniaczan±. Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczow± i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyj±ć z formy i polukrować. Przygotować lukier: zagotować 8 łyżek wody, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować kilka minut pod przykryciem. Zrobić próbę ?na nitkę?: spu¶cić z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienk± nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelać do miski, skropić zimn± wod±, nieco ostudzić i ucierać drewnian± łyżk±, aż zbieleje.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik krakowski

  • Wielkanocne przepisy z twarożkiem Mój Ulubiony

    Wielkanocne przepisy z twarożkiem Mój Ulubiony

    udekorowane płatkami migdałów. Przepis na sernik krakowski z rodzynkami Składniki : ciasto: 350 g m±ki 250 g masła 150 g cukru 1 jajko 1 łyżka ¶mietany 18% 1 żółtko masa serowa: 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 250 g cukru 5 jajek (L) 150 g masła 1 budyń waniliowy 80 g rodzynek 1 łyżka m±ki

  • Menu z pieczon± ryb± i twarogowymi placuszkami

    Menu z pieczon± ryb± i twarogowymi placuszkami

    BERGNER KOMPLET PATELNI 127983 BERLINGER ZESTAW PATELNI QU... Gerlach KOMPLET PATELNI 20,... SprawdĽ ceny ? SprawdĽ ceny ? SprawdĽ ceny ? Ľródło: Okazje.info Po usmażeniu małdrzyki powinno się odstawić na jaki¶ czas, aby stężały (podobnie jak sernik). Krakowskie małdrzyki

  • Serowe przysmaki - od ¶niadania do deseru

    Serowe przysmaki - od ¶niadania do deseru

    : Okazje.info Małdrzyki to placuszki z twarogu (dawniej słodkiego mleka z podpuszczk±). Po usmażeniu powinny nieco "odpocz±ć" - dzięki temu stężej±, podobnie jak pieczony sernik. Krakowskie małdrzyki z owocami lub konfitur± 50 dag twarogu 1 żółtko 1 jajko 2 dag masła 3 dag m±ki 1/2

  • Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    Bernadety Jarnot-Maneckiej z bloga Bernika - mój kulinarny pamiętnik Na Wielkanoc w Małopolsce i Krakowie przygotowuje się między innymi żurek po krakowsku, obowi±zkowo na domowym zakwasie, chrzanówkę, czyli zupę przyrz±dzan± z serwatk± i chrzanem, sernik krakowski i wiele innych potraw. Z Wielkanoc±

  • Tego szukali¶cie w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

    Tego szukali¶cie w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

    . Z tych klasycznych, pieczonych możemy być dumni. Docenił je nawet sam Pierre Hermé - jeden z najsłynniejszych cukierników ¶wiata, umieszczaj±c przepis na sernik krakowski ("z kratk±") w jednej ze swych ksi±żek. Tym, którym nie zawsze się udaje polecamy nasz poradnik " Jak upiec

  • Blog tygodnia: Tasty Colours

    Blog tygodnia: Tasty Colours

    uj±ć - kopytka w zielonym sosie, albo wariacje na temat polskich kanapek czy pierogów. Jaki¶ czas temu dostałam e-maila od blogerki z Indii, która jest zafascynowana słodkimi wypiekami. Chciała zrobić sernik krakowski, który prezentowałam na blogu, ale brakowało jej jednego składnika - naszego twarogu

  • Co najbardziej tuczy nas w ¶więta i jak odchudzić wielkanocne menu? Pytamy dietetyka

    Co najbardziej tuczy nas w ¶więta i jak odchudzić wielkanocne menu? Pytamy dietetyka

    ziemniaczanej. Zamiast gotowego cukru waniliowego, wykorzystajmy ekstrakt waniliowy lub po prostu ziarenka wydłubane z laski wanilii - będ± nie tylko zdrowsze, ale i bardziej aromatyczne. Sernik krakowski Ciasto: 1.5 szklanki m±ki pszennej 2 żółtka 10 dag schłodzonego masła 5 łyżek cukru pudru 1