Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pascha Kassata

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pascha Kassata - składniki:
  • 1 kg twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 20 dag mieszanych owoców kandyzowanych
  • 5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 łyżek likieru wiśniowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
Pascha Kassata - sposób przygotowania: Owoce kandyzowane i skórkę pomarańczową drobno pokroić. Twaróg utrzeć z cukrem, śmietaną, likierem oraz skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w garnuszku w małej ilości zimnej wody lub mleka, a następnie wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić. Potem połączyć z 2łyżkami masy serowej, wlać do twarogu i wymieszać. Dodać owoce kandyzowane oraz skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać.
Podłużną formę do ciasta opłukać zimną wodą, napełnić masą serową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem paschę wyjąć z formy na półmisek i pokroić w plastry.