Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Razowe tosty ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Razowe tosty ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - składniki:
Razowe tosty ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - sposób przygotowania: Szpinak płuczemy i osączamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i blanszujemy przez 3-4 minuty. Wyjmujemy, osączamy, wkładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i, mieszając, smażymy przez około 2 minuty (aby odparował nadmiar wody). Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba tostowego albo razowego kładziemy je na blasze. Na pieczywie rozkładamy szpinak, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbijamy po jednym surowym jajku, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekamy do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem