Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron vongole

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron vongole - składniki:
Makaron vongole - sposób przygotowania: Małże należy włożyć do zimnej, lekko osolonej wody i zostawić na około godzinę, tak aby dokładnie wypłukały się z piasku. Wstawiamy wodę na makaron i w między czasie siekamy dokładnie czosnek, natkę pietruszki i kroimy w kostkę pomidorki. Kiedy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Na drugim palniku nagrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, dodajemy czosnek i smażymy około minutę, aż lekko zacznie się rumienić (uwaga, żeby się nie przypalił!). Po tym czasie dodajemy połowę natki pietruszki, papryczkę chilli oraz pomidory, wszystko smażymy około minuty. Następnie dodajemy małże, zalewamy białym winem dodajemy odrobinę soli, pieprzu, mieszamy i przykrywamy. Małże powinny się gotować około 3-4 minut, do czasu aż wszystkie się otworzą, w międzyczasie można je raz czy dwa razy przemieszać lub potrząsnąć lekko patelnią. Do gotowych małży dodajemy ugotowany al dente makaron, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy pozostałą natką pietruszki (ew. doprawiamy do smaku). Uwaga! Jeśli chodzi o małże to zasada jest taka, przy surowych małżach należy wyrzucić wszystkie otwarte i uszkodzone muszle (jeśli są lekko otwarte można uderzyć nimi lekko o blat i jeśli się zamkną to są nadal żywe). Natomiast po ugotowaniu wyrzucamy wszystkie małże które są zamknięte.