Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki - składniki:
Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki - sposób przygotowania: Produkty przed wykonaniem zapiekanki powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Ciasto: W miseczce przygotuj rozczyn - drożdże rozpuść w ciepłym mleku, a następnie dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj do niej gotowy rozczyn, sól, oliwę z oliwek, staranne wyrób, żeby ciasto uzyskało właściwą konsystencję, trzeba je wyrabiać, co najmniej 10 minut. Z ciasta uformuj kulę, posyp mąką, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st C. Pieczarki umyj, pokrój, podsmaż na rozgrzanym maśle, pod koniec przypraw szczodrze pieczarki pieprzem i solą. Ciasto uformuj w kule i tocz po stolnicy przez 3 minuty, potem rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ketchupem, wyłóż na ciasto pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie pieczarki, całość zapiekanki posyp serem startym przez tarkę. Piecz 25 minut w gorącym piekarniku w temperaturze 200 st C.