Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki
Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki - składniki:
Szybka, włoska zapiekanka z pieczarkami Moniki - sposób przygotowania:
Produkty przed wykonaniem zapiekanki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie: Ciasto: W miseczce przygotuj rozczyn - drożdże rozpuść w ciepłym mleku, a następnie dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj do niej gotowy rozczyn, sól, oliwę z oliwek, staranne wyrób, żeby ciasto uzyskało właściwą konsystencję, trzeba je wyrabiać, co najmniej 10 minut. Z ciasta uformuj kulę, posyp mąką, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st C. Pieczarki umyj, pokrój, podsmaż na rozgrzanym maśle, pod koniec przypraw szczodrze pieczarki pieprzem i solą. Ciasto uformuj w kule i tocz po stolnicy przez 3 minuty, potem rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ketchupem, wyłóż na ciasto pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie pieczarki, całość zapiekanki posyp serem startym przez tarkę. Piecz 25 minut w gorącym piekarniku w temperaturze 200 st C.
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 1.5 dag świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 60 ml mleka (ciepłego)
- Oprócz tego:
- 20 dag sera mozzarelli (ser żółty)
- 20 dag pieczarek
- 20 dag kiełbasy podwawelskiej
- 50 ml ketchupu
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
- papier do pieczenia
- foremka 25x36cm
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki