Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron z sosem Carbonara
Makaron z sosem Carbonara - składniki:
Makaron z sosem Carbonara - sposób przygotowania:
Boczek pokrój w małą kostkę i smaż na patelni bez tłuszczu (ten zawarty w nim wystarczy) aż się zrumieni. Makaron wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj wg. instrukcji na opakowaniu na al dente! Żółtka wbij do miski, wymieszaj z odrobiną oliwy, dodaj soli i pieprzu, śmietany oraz startego sera. Gdy makaron będzie gotowy odcedź. Wrzuć z powrotem do jeszcze gorącego po gotowaniu garnka. Dodaj usmażony boczek. Wlej sos i mieszaj energicznie aby ładnie przykleił się do makaronu i nie ściął przedwcześnie. Powinien być błyszczący i jedwabisty :) Ten przepis trudno zepsuć - no chyba, że wykorzystasz kiepskiej jakości składniki. Widziałem w sieci przepisy na Carbonarę bez sera! Zaskakujące! Jeśli wybierzesz makaron typu spaghetti to otrzymasz klasyczną Carbonarę!
- 500 g makaronu (w moim przypadku mieszanka tagliatelle zamiast klasycznego spaghetti)
- 200g boczku dobrej jakości - wędzonego
- 4 żółtka jajek
- 100g startego sera - najlepiej Parmezanu (najczęściej - bo ser ten jest drogi - zastępuje go polskim twardym serem typu dziugas lub serem carskim)
- 100ml śmietanki 30% (lub innej gęstej do zup i sosów)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki