Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ryż na słodko z amaretto
Ryż na słodko z amaretto - składniki:
Ryż na słodko z amaretto - sposób przygotowania:
Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i likier, zdejmujemy z ognia i rozkładamy do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posypujemy migdałami i brązowym cukrem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podajemy na ciepło.
Rada: Tę potrawę można przygotować również na mleku kokosowym, dzięki temu ryż nabierze egzotycznego smaku i aromatu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki