Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż na słodko z amaretto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż na słodko z amaretto - składniki:
  • 4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków
  • lub posiekanych blanszowanych migdałów)
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 125 g (torebka) ryżu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
Ryż na słodko z amaretto - sposób przygotowania: Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i likier, zdejmujemy z ognia i rozkładamy do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posypujemy migdałami i brązowym cukrem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podajemy na ciepło. Rada: Tę potrawę można przygotować również na mleku kokosowym, dzięki temu ryż nabierze egzotycznego smaku i aromatu.