Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantne skrzydełka ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikantne skrzydełka ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao - składniki:
  • 10 skrzydełek z kurczaka - przekrojonych i pozbawionych lotek
  • 150 g mąki pszennej
  • po 1 łyżeczce soli; słodkiej i ostrej papryki; imbiru oraz czosnku granulowanego
  • 2 jajka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • ojej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • słodko-pikantny sos chili TaoTao do podania
Pikantne skrzydełka ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao - sposób przygotowania: W misce lub głębokim talerzu łączymy mąkę i przyprawy. Umyte skrzydełka dokładnie obtaczamy w mieszance. W misce roztrzepujemy jajka, a płatki kukurydziane rozgniatamy lub miksujemy na dość drobne kawałki, ale nie na proszek. Skrzydełka zamaczamy w jajku, a następnie bardzo dokładnie pokrywamy płatkami kukurydzianymi. Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju przez około 15 minut. Po usmażeniu odsączamy skrzydełka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.