Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wietnamska zupa Pho z wołowiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wietnamska zupa Pho z wołowiną - składniki:
  • 1 litr esencjonalnego i klarownego wywaru wołowego przyprawionego imbirem i anyżem
  • 200 g pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny (najlepiej wcześniej ją zmrozić - wtedy łatwiej będzie kroić)
  • 150 g makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 2 łyżki sosu rybnego TaoTao
  • 1 drobno posiekanej cebuli
  • posiekany szczypiorek z dymki
  • limonka pokrojona w ćwiartki
  • 1 papryczka chili
  • kolendra
Wietnamska zupa Pho z wołowiną - sposób przygotowania: Podgrzewamy wywar. Dodajemy sos rybny, posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wyciśnięty z połowy limonki sok. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy. Makaron rozkładamy do dwóch talerzy, na nim układamy plastry wołowiny i zalewamy gorącym bulionem, żeby mięso się ścięło. Zupę posypujemy dymką, kolendrą i kawałkami papryczki chili. Podajemy z kawałkami limonki.