Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wieprzowina ze śliwkami
Wieprzowina ze śliwkami - składniki:
Wieprzowina ze śliwkami - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
- 3 łyżki masła
- 1.5 kg wieprzowiny bez kości (najlepiej szynki)
- szklanka wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki octu winnego
- 4 listki laurowe
- 20 ziaren pieprzu
- 20 jagód jałowca
- 200 g suszonych wędzonych śliwek
- łyżka cukru
- łyżka bułki tartej
- łyżka cynamonu
- łyżka soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki