Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Galaretka jabłkowa z wanilią
Galaretka jabłkowa z wanilią - składniki:
Galaretka jabłkowa z wanilią - sposób przygotowania:
Umyte nieobrane jabłka kroimy dokładnie na kawałki. Nie usuwamy pestek. Wkładamy do garnka, wlewamy taką ilość wody, aby przykryła owoce, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 45 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy, odstawiamy na noc. Nazajutrz osączamy jabłka, najlepiej na gazie lub lnianej ściereczce. Zostawiamy owoce na ściereczce na 4-5 godzin, obciążając je talerzem - ale nie wygniatając. Uzyskany sok jabłkowy wlewamy do rondla, wsypujemy taką samą objętość cukru. Powoli zagotowujemy, co jakiś czas usuwając tworzącą się pianę (inaczej galaretka nie będzie klarowna). Wrzucamy pięciocentymetrowy kawałek skórki z cytryny i laski wanilii. Gotujemy bez przykrycia, aż galaretka zgęstnieje. Jest gotowa, gdy kropla upuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa się po nim, tylko od razu zastyga. Wtedy wyjmujemy laski wanilii i skórkę cytrynową. Gorącą galaretką napełniamy wyparzone słoiczki, krótko pasteryzujemy. Można jeść od razu po przygotowaniu, gdy tylko galaretka ostygnie.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki