Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka jabłkowa z wanilią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka jabłkowa z wanilią - składniki:
  • 3 kg soczystych jabłek
  • ok. 2 kg cukru (zależy od ilości soku; patrz poniżej)
  • skórka z cytryny
  • 2 laski wanilii
Galaretka jabłkowa z wanilią - sposób przygotowania: Umyte nieobrane jabłka kroimy dokładnie na kawałki. Nie usuwamy pestek. Wkładamy do garnka, wlewamy taką ilość wody, aby przykryła owoce, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 45 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy, odstawiamy na noc. Nazajutrz osączamy jabłka, najlepiej na gazie lub lnianej ściereczce. Zostawiamy owoce na ściereczce na 4-5 godzin, obciążając je talerzem - ale nie wygniatając. Uzyskany sok jabłkowy wlewamy do rondla, wsypujemy taką samą objętość cukru. Powoli zagotowujemy, co jakiś czas usuwając tworzącą się pianę (inaczej galaretka nie będzie klarowna). Wrzucamy pięciocentymetrowy kawałek skórki z cytryny i laski wanilii. Gotujemy bez przykrycia, aż galaretka zgęstnieje. Jest gotowa, gdy kropla upuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa się po nim, tylko od razu zastyga. Wtedy wyjmujemy laski wanilii i skórkę cytrynową. Gorącą galaretką napełniamy wyparzone słoiczki, krótko pasteryzujemy. Można jeść od razu po przygotowaniu, gdy tylko galaretka ostygnie.