Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kotlety grzybowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kotlety grzybowe - składniki:
Kotlety grzybowe - sposób przygotowania: Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, szatkujemy i dusimy pod przykryciem z pokrojoną cebulą i łyżką oleju. Odparowujemy płyn. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i mielemy razem z grzybami i cebulą. Następnie dodajemy jajko, koperek, doprawiamy masę solą i pieprzem, wyrabiamy (jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej). Formujemy nieduże owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na oleju na rumiano z obu stron. Rada: Kotlety grzybowe można również przygotować z dodatkiem kaszy gryczanej, jęczmiennej lub ryżu. Są równie smaczne, a dużo bardziej pożywne.

Informacje o Kotlety grzybowe

  • Sezon na grzyby

    Sezon na grzyby

    szerokich wstążek lub na dużych plackach ziemniaczanych. Kotlety grzybowe 40 dag grzybów, cebula, 3 łyżki tłuszczu, czerstwa bułka, 100 ml mleka, jajo, łyżka drobno posiekanego koperku, tarta bułka, sól, pieprz Grzyby oczyścić