Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pappardelle z kiełbasą i szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pappardelle z kiełbasą i szałwią - składniki:
  • 400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii
  • 300 g wędzonej kiełbasy obranej z osłonki
  • 1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu
  • ewentualnie trochę zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • 100 g startego ostrego żółtego sera
Pappardelle z kiełbasą i szałwią - sposób przygotowania: W czasie gdy makaron się gotuje (według przepisu na opakowaniu), na łyżce masła obsmażamy czosnek, przekładamy na spodeczek. Na pozostałym w rondlu tłuszczu krótko podsmażamy szałwię. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i, mieszając, smażymy 2-3 minuty. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło i dokładnie wszystko mieszamy. Dokładamy czerwony pieprz i, jeśli trzeba, doprawiamy danie solą i czarnym pieprzem. Rozkładamy na talerze, posypujemy smażonym czosnkiem i świeżo startym żółtym serem.