Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wegański 'sernik' na zimno z owocowym musem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Wegański 'sernik' na zimno z owocowym musem - składniki:
  • Spód:
  • 280 g migdałów
  • 170 g daktyli bez pestek
  • Masa z kaszy jaglanej:
  • 1.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego (może być również ryżowe lub owsiane)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1.5 łyżeczki agar agar
  • 0.5 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej)
  • 1 laska wanilii lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Mus owocowy:
  • ok. 800 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (albo innych ulubionych)
  • 0.5 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej)
  • 2.5 łyżeczki agar agar
Wegański 'sernik' na zimno z owocowym musem - sposób przygotowania: Spód: Migdały i daktyle włóż do malaksera i miksuj do momentu, aż orzechy rozpadną się na drobne grudki, a masa będzie się dobrze kleiła. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż masę migdałowo-daktylową. Wyrównaj i włóż do lodówki, aby się schłodziła. Masa z kaszy jaglanej: Kaszę umieść na sitku i kilkakrotnie przelej wrzątkiem. Przełóż do garnka. Zalej mlekiem migdałowym, wrzuć przeciętą laskę wanilii, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Usuń laskę wanilii. Dodaj cukier i wymieszaj. Do mniejszego garnka wlej mleczko kokosowe i dodaj agar agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Do masy jaglanej dodaj mleczko z agarem. Zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na schłodzony spód i ponownie wstaw do lodówki. Mus owocowy: Mrożone owoce umieść w garnku (kilka ładniejszych sztuk możesz odłożyć do dekoracji), dodaj cukier i gotuj, aż puszczą sok. Zmiksuj. Dodaj agar agar, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut. Wylej na schłodzoną masę jaglaną i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Szybki sernik z sekretnym składnikiem