Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka z jeżyn

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka z jeżyn - składniki:
Nalewka z jeżyn - sposób przygotowania: Jeżyny przebieramy, myjemy, osączamy na sitku, a potem na papierowym ręczniku i wkładamy do słoja, przesypując cukrem. Zakrywamy słój podwójnie złożona gazą, odstawiamy na 10 dni. Następnie wlewamy spirytus, słój dobrze zamykamy i odstawiamy na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsamy słojem. Zlewamy zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę do pierwszej zaprawy, mieszamy, po czym przefiltrowujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkowujemy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach nadaje się do picia.