Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn - składniki:
Nalewka z jeżyn - sposób przygotowania:
Jeżyny przebieramy, myjemy, osączamy na sitku, a potem na papierowym ręczniku i wkładamy do słoja, przesypując cukrem. Zakrywamy słój podwójnie złożona gazą, odstawiamy na 10 dni. Następnie wlewamy spirytus, słój dobrze zamykamy i odstawiamy na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsamy słojem. Zlewamy zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę do pierwszej zaprawy, mieszamy, po czym przefiltrowujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkowujemy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach nadaje się do picia.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki