Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dynia marynowana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Dynia marynowana - składniki:
Dynia marynowana - sposób przygotowania: Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, krótko gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Gorącą układamy ciasno w słoikach. Z trzech szklanek wody, octu, goździków, pieprzu i cukru zagotowujemy marynatę. Zalewamy nią dynię w słoikach, zakręcamy. Ustawiamy słoiki na blasze w piekarniku i pasteryzujemy ok. 20 minut w temp. 150°C. Marynowaną dynię podajemy do dań mięsnych, obok innych warzyw i dodatków.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Dynia marynowana

  • Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    zapiekania, zup, czy gulaszu. Ma dosyć twardą skórkę, przez co niełatwo ją obrać. Możesz wykorzystać w następujących przepisach: Dynia marynowana Dżem dyniowy Pudding z dynią i sosem karmelowym Dynia piżmowa, czyli Butternut z wyglądu przypomina gruszkę. Ma skórkę w kolorze od jasnożółtego do

  • Pora na przetwory

    Pora na przetwory

    , włożyć śliwki i zagotować. Śliwki odcedzić, ułożyć w wyparzonych słoikach, syrop zagotować z goździkami i cynamonem, zalać śliwki i mocno zakręcić słoiki, ustawić je do góry dnem na ściereczce. Dynia marynowana 2 kg dyni o ciemnym miąższu, 50 dag

  • Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    zimno. Wstążki dyni marynowane 300 g obranej dyni 2 szklanki oleju rzepakowego rafinowanego łyżka czerwonego pieprzu 5 ząbków czosnku pociętych w plasterki sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z Góry św. Wawrzyńca Dynię pokroić w cieniutkie wstążki, najlepiej na

  • Sezon na dynię trwa, ale da się z niej zrobić nie tylko zupę krem. Co jeszcze można przygotować?

    Sezon na dynię trwa, ale da się z niej zrobić nie tylko zupę krem. Co jeszcze można przygotować?

    podaniem zupę posypujemy pestkami dyni. Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące. Dyniowe latte na poskromienie złośnika Nadmiar dyni możecie z powodzeniem przetworzyć. Klasyka to dynia marynowana, którą można podawać na przykład