Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pigwa do herbaty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pigwa do herbaty - składniki:
Pigwa do herbaty - sposób przygotowania: Obrane i pozbawione gniazd nasiennych pigwy kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osączamy na sicie, przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i litra wody. Odstawiamy pigwy na dwa dni. Po upływie tego czasu syrop zlewamy, zagotowujemy w osobnym naczyniu, ponownie zalewamy owoce, przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie znów zlewamy syrop i gotujemy go z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje. Zalewamy pigwy, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie rozkładamy konfitury do wyparzonych, gorących słoików. Mocno zakręcamy. Konfitury z pigwy są świetne do herbaty.

Informacje o Pigwa do herbaty

  • Cytrynki z pasji

    Cytrynki z pasji

    owoców z cukrem. Cena: 12 zł Pigwa do herbaty Skład: owoce pigwy i pigwowca (do produkcji użyto łącznie do 52% owoców), cukier, alkohol 1,2% obj. Aromatyczne, smakowite owoce pigwy pochodzą z terenów